Linssallad pÄ svenska gula linser med fetaost, sparris och rostade morötter

En färgsprakande sallad där linserna blandas med honungsrostade morötter, lättkokt sparris, smulad fetaost och en syrlig dressing. Salladen fungerar både som ensamrätt eller som tillbehör till sommarens grillrätter.

  • Tillagningstid
    1 timme
  • Receptet ger:
    4 portioner

Ingredienser

Sallad

  • 3 dl GoGreen Svenskodlade gula linser
  • 2 buljongtärningar
  • 1 kg morötter, gärna i blandade färger
  • 3 msk olivolja
  • ½ dl honung
  • 2 knippen sparris
  • 2 salladslökar

Vinägrett

  • 2 msk citronsaft
  • Zest från 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar
  • 150 g blandad sallad
  • 400 g fetaost
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka linserna tillsammans med buljongtärningarna i ca 30 min, eller tills de är mjuka men inte mosiga. Häll av vattnet.
  3. Skär under tiden morötterna i avlånga stavar, drygt 1 cm tjocka. Lägg i en långpanna, salta och peppra. Ringla över olivolja och honung. Blanda väl. Rosta i ugn ca 20 min, rör om då och då.
  4. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Skär av och släng ca 2-3 cm av den nedre delen av sparrisen. Dela resterande i två delar. Koka i ca 2 min. Häll av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten så kokningen avstannar. Finstrimla salladslökarna.
  5. Blanda samman ingredienserna till dressingen (riv cest, skal från citronen med cestjärn eller finaste sidan på rivjärnet).
  6. Blanda samman linser, morötter, sparris och dressing – salladen får gärna va lite ljummen eller varm. Smula fetaosten över och toppa med finhackad dill och persilja.